poedercoaten van stalen tafelpoten en onderstellen

Poedercoaten van stalen tafelpoten en onderstellen

Het poedercoaten van stalen tafelpoten en onderstellen is van levensbelang voor de duurzaamheid van het product.
Wat is dat: poedercoaten ? Wij zetten het een en ander voor u op een rijtje.
Poedercoating is een proces waarbij met een spuitpistool poeder wordt aangebracht op metaal. Tijdens het uitharden in de oven worden de poederdeeltjes door de warmte eerst vloeibaar, en daarna stroperig. Tenslotte harden ze uit tot een mooie en duurzame coating. Deze laag beschermt het product en laat het product er ook nog eens mooier uitzien. Kortom: poedercoaten beschermt het product, omdat het er voor zorgt dat het staal niet kan gaan roesten. Poedercoaten van stalen tafelpoten en onderstellen, voor een prachtig eindresultaat.

Poedercoaten is een ingewikkeld proces

In dit bericht leggen we u alles uit: waar wordt poedercoaten voor gebruikt en welke verschillende soorten poedercoating zijn er.

Een poedercoat bestaat uit de onderstaande ingrediënten:
• een bindmiddel. Dit bindmiddel zorgt ervoor dat de stoffen zich aan elkaar binden.
• een pigment. Het pigment levert de gewenste kleur.
• een vulstof. De vulstof zorgt voor een egaal oppervlak.
• een verharder. De verharder zorgt ervoor dat de coating heel hard wordt.
• meerdere toegevoegde additieven. Deze zijn nodig voor een perfect eindresultaat. (wat zijn dat: additieven ?)

Het belangrijkste doel van poedercoating is het duurzaam beschermen van producten tegen invloeden van buitenaf. Hoofddoel is om corrosie van, of krassen op, het product te voorkomen. Een goede poedercoating zorgt als het ware voor een laagje tussen het product en de invloeden van buitenaf.  Denk hierbij aan de invloed van water, zuurstof en dergelijke.

 

poedercoaten van stalen tafelpoten en onderstellen

Poedercoaten is niet meer weg te denken uit onze huidige maatschappij

Heel veel objecten zijn tegenwoordig voorzien van een laagje poeder !. Denk maar eens aan meubilair, radiatoren en natuurlijk stalen tafelpoten en onderstellen.

Poedercoaten is niet meer weg te denken uit onze huidige maatschappij en wordt vandaag de dag dan ook zeer veel toegepast.

Poedercoaten van stalen tafelpoten en onderstellen: hoe wordt het aangebracht ?

1.Allereerst wordt het nog kale product opgehangen aan een transport baan.
2. Vervolgens wordt het product vuil- en stofvrij gemaakt. Dit is erg belangrijk, want vuil of stof is funest voor het eindresultaat.
3. Daarna wordt het product gedroogd in de oven. Ook dit is heel belangrijk, want vocht heeft een negatieve invloed op poedercoaten.
4. Het daadwerkelijke poedercoaten in de spuitcabine. Dit doet men met een soort verfspuit.
5. Het moffelen van het product. Het product is bijna klaar en wordt verwarmd in een oven, zodat een harde, slijtvaste laag ontstaat.
6. De kwaliteitscontrole op evt. aanwezige vervuiling en vlekken. Veel voorkomende oorzaak van vlekken is een vuile ondergrond, een slechte kwaliteit van de poeder of vervuiling uit de oven.
7. Goed verpakken is heel belangrijk. Hierdoor wordt de coating goed beschermd tegen beschadigingen en kan het met een gerust hard worden verzonden naar de klant.

Er zijn twee soorten poedercoaten: Thermoplasten en thermoharders

Er zijn 2 hoofdcategorieën bij het poedercoaten: thermoplasten en thermoharders:

 • Thermoharders zorgen er voor dat wanneer het poedermengsel wordt gebakken in de oven, de diverse onderdelen met elkaar reageren tot een polymeer.
 • Thermoplasten smelten en vloeien uit, en vormen op deze manier het eindresultaat. De daadwerkelijke coating.

Poedercoatings worden over het algemeen ingedeeld op basis van het soort bindmiddel waaruit het is opgebouwd. Het bindmiddel is dus een belangrijk onderdeel.

Soorten bindmiddelen die gebruikt worden bij het poedercoaten van stalen tafelpoten en onderstellen

Onderstaand een overzicht van de meest voorkomende bindmiddelen:

 • polyester
 • polyurethaan
 • polyester-epoxy
 • Polyester poedercoating
  Polyesterpoedercoating wordt in het algemeen als 1 laag of als dekkende laag in een twee laags systeem gebruikt. Het poeder geeft behalve kleur ook bescherming aan het product.
 • Polyesterpoeder wordt het meest gebruikt voor buitentoepassing.
 • Polyurethaan poedercoating
  Polyurethaan poedercoating wordt veel toegepast ter voorkoming van graffiti. Het geeft een mooi glad oppervlak, dat eenvoudig te reinigen is.
 • Polyester epoxy poedercoating
  Epoxy-polyester poedercoatings zijn alleen maar geschikt om binnen toe te passen, Veel voorkomende toepassingen zijn o.m. coatings op huishoudelijke apparatuur en cv-radiatoren.
  Buiten toepassing wordt afgeraden, omdat de coating niet goed beschermd tegen weersinvloeden.

Poedercoaten van stalen tafelpoten en onderstellen door QATRINA

Wij leveren uitsluitend kwaliteitsproducten van gepoedercoat staal. Wij eisen de beste kwaliteit van onze leveranciers, zodat wij onze klanten ook het beste kunnen leveren.

Bij QATRINA treft een breed scala van stalen tafelpoten en onderstellen. Wij leveren deze producten in drie verschillende uitvoeringen. Uitvoering in industriële look, uitvoering in RAL standaard en uitvoering in RAL fuweel / fine structure.

Uw gewenste onderstel staat er niet bij ?.  Of wilt u graag een onderstel in afwijkende afmetingen ?. Geen probleem, want wij maken desgewenst ook alles op maat, in elke gewenste vorm.
Neem hiervoor even contact met ons op, dan nemen wij graag de diverse mogelijkheden met u door.

Naast stalen onderstellen kunt u bij ons ook terecht voor houten tafelpoten en onderstellen, massief eiken tafelbladen, boomstamtafels en massief eiken panelen.
bij QATRINA leveren wij ook alles speciaal op maat voor u gemaakt. Kijkt u gerust eens op onze website, of neem even contact met ons op. Laat u verrassen door de vele mogelijkheden !