noesten in eiken paneel of tafelblad

noesten in eiken paneel of tafelblad

Wat zijn noesten en hoe ontstaan ze ?

Noesten in een eiken paneel of tafelblad, zijn donker gekleurde stukjes hout die eigenlijk in alle soorten hout wel terugkomen.

Een noest ontstaat wanneer zijtakken aan een boom beginnen te groeien.
Op de plek waar deze tak begint te groeien ontstaat een zgn. aanhechtingsplek. Deze aanhechtingsplek heeft een heel andere tekening en kleur dan de rest van de boom.

Bij het in stroken zagen van de boom ziet men deze aanhechtingsplekken van de takken vanaf het moment dat de tak is gaan groeien.

Wanneer de boom nog jong en dus dun is, beginnen er takken aan te groeien.
Tijdens het groeien wordt de boom steeds dikker en zullen de noesten van deze takken in elke gezaagde strook uit de boom zichtbaar zijn, tot de oorsprong waar de takken ooit zijn gaan groeien. Naarmate de boom ouder en dus dikker en hoger wordt, zullen er uiteraard steeds nieuwe zijtakken bijgroeien.

 

noesten in eiken paneel of tafelblad

 

Veel of juist weinig noesten in een eiken paneel of tafelblad: u bepaalt het zelf door de gewenste kwaliteit te kiezen

Onderstaand een aantal wetenswaardigheden:

  • Veel noesten en kleurverschillen in uw eiken paneel of tafelblad, geven een wat drukkere sfeer in de ruimte waar de panelen worden toegepast, resp. het tafelblad wordt geplaatst.. Weinig noesten en kleurverschillen geven juist weer meer rust in de ruimte.
  • Veel of weinig noesten heeft absoluut geen invloed op de kwaliteit van uw paneel of tafelblad. U kunt gerust een paneel of tafelblad met veel noesten kopen. Deze gaan echt net zo lang mee als een noest vrij paneel of tafelblad.

Wetenswaardigheden eikenhout

Onderstaand een aantal wetenswaardigheden met betrekking tot eikenhout:

  • Houtklasse B/C (licht rustiek) met een gemiddeld aantal noesten per m2, is verreweg de meest verkochte klasse in massief eiken panelen en tafelbladen in Nederland, al is de trend van tegenwoordig wel zo dat er ook steeds meer rustieke, en zelfs extra rustieke tafelbladen op de markt verschijnen. Dit is voor een groot deel te wijten aan de opmars van de zogenaamde (extra rustieke) boomstam tafelbladen. Deze zijn op dit moment zeer gewild en zitten vol noesten en scheuren. Hoe meer hoe beter lijkt het.
  • Massief houten panelen en tafelbladen met weinig noesten en kleurverschillen  zijn uiteraard duurder dan panelen en tafelbladen met meer noesten en kleurverschillen, eenvoudigweg omdat bomen, en dus ook de planken die er van gezaagd worden, zelden tot nooit noest vrij zijn. Het tafelblad uit zal dus uit verschillende bomen / planken moeten worden samengesteld.
  • Eiken houten panelen en tafelbladen verkleuren enigszins door de invloed van zonlicht. Nieuw, vers gezaagd eikenhout is een beetje bleek zilvergrijsachtig. Door zonlicht verkleurt het vrij snel naar een meer lichtbruine tint. Dit proces is moeilijk te vertragen of te stoppen: het enige wat hier enigszins tegen helpt is (regelmatig) in de olie zetten.
  • Het eikenhout dat in Nederland wordt gebruikt komt voornamelijk uit (Oost) Europa en bevat, net als de andere eiken houtsoorten afkomstig uit de rest van de wereld, noesten in diverse soorten en maten.
  • Noesten zijn er in zeer veel verschillende uitvoeringen en maten: er zijn in het verleden bomen tot planken gezaagd waar noesten tot wel 10 cm. doorsnede in voorkwamen.

Kwaliteit van QATRINA

Wij leveren uitsluitend eikenhout in topkwaliteit. Naast licht rustiek eiken, kunt u bij ons ook terecht voor noestvrij eiken, rustiek eiken en extra rustiek eiken. Ook voor andere houtsoorten en stalen en houten onderstellen bent u bij ons aan het juiste adres !

Bezoek onze website, of neem geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.