eikenfineer of massief eiken ?

eikenfineer of massief eiken

Wat kunt u het beste bestellen: eikenfineer of massief eiken ?

Kiezen tussen eikenfineer of massief eiken is vooral een gevoels- en geldkwestie. Tegenwoordig kan fineer zo mooi gemaakt worden dat het nauwelijks nog van massief te onderscheiden is.

Eikenfineer is een dunne ‘schil’ van massief eikenhout die dubbelzijdig verlijmd wordt op een drager van bijvoorbeeld MDF. Het grote voordeel van fineer is dat er nauwelijks sprake is van krimp en/of uitzetting en hierdoor dus veel maatvaster is (en blijft) dan massief hout. De huidige technieken zijn dusdanig verbeterd dat bijvoorbeeld een fineer keukendeurtje niet meer van een massief houten deurtje te onderscheiden is.
U ziet het aan de kantafwerking: kiest u voor fineerband, dan lopen de nerven niet door aan de kopse kanten van het paneel. Dit is te voorkomen door de kopse kanten af te werken met kopshout latjes die tegen het paneel verlijmd worden. Het fineer is circa 0,9 millimeter dik en daardoor ook geschikt voor verdere bewerkingen zoals bijvoorbeeld borstelen.

U kunt het paneel rondom laten afwerken met fineerband. Er blijft dan een minimaal naadje zichtbaar. Een kantafwerking met fineerband is met name geschikt voor kastdeurtjes, omdat dan de kopse delen nauwelijks in het zicht komen. Omdat fineerband doorloopt over de langs zijden en de kopse zijden ziet dit er aan de kopse zijden niet hetzelfde uit als bij massief hout, want de nerven lopen hier in de verkeerde richting.

Een alternatief voor fineerband is het massief afwerken van de zijden van het paneel. Er worden dan aan de lange zijden massief houten latjes en aan de kopse zijden kopshouten latjes tegen het paneel verlijmd. D.m.v. deze kantafwerking is fineer nog nauwelijks van massief hout te onderscheiden. Een kantafwerking met massieve latten adviseren wij met name voor bijvoorbeeld tafelbladen en barbladen.

Vanzelfsprekend is ook ons fineer duurzaam geproduceerd en allemaal FSC gekeurd.

 

 

 

eikenfineer of massief eiken

 

Creëer uw eigen meubels bij QATRINA !

Wij leveren eikenfineer in foutvrij en rustiek Slavonisch eiken. Via de website te bestellen tot een lengte van maximaal 2800 mm. en een breedte van maximaal 1200 mm. Eikenfineer of massief eiken: de keuze is aan u. Toch liever massief hout ? Klik dan hier. Voor exclusief kopshout klikt u hier.

Neem voor speciale vormen of (hele) grote bestellingen contact met ons op: deze leveren wij op aanvraag.

 

Bent u geïnteresseerd in ons eikenfineer of massief eiken ?